جونو دیاز در «زندگی کوتاه و شگفت انگیز اسکار وائو» بر اساس تجربه شخصی اش، برای به تصویرکشیدن مسایل و دغدغه های خانواده هایی که به ایالات متحده مهاجرت کرده اند، به موازات قصه زندگی قهرمان ناکام خود، تاریخچه خانوادگی و نیز بخشی از تاریخ سرزمین پدری وی را بازگو می کند.
اسکار که هیچ کس حاضر نیست او را بپذیرد و قهرمان بیگانه قصه به حساب می آید، نمادی از مهاجرین زاغه نشینی است که دیگر نه در موطن خود جایی دارند و نه در سرزمین جدید خود پذیرفته می شوند. و خانواده وی نیز نمونه یی از همان خانواده هایی است که بعد از پشت سر گذاشتن تجربه ی حکومت دیکتاتوری تروخیو که در دهه های چهل و پنجاه شهرها و روستاهای دومنیکن را به کانون خشونت تبدیل کرده بود، در مواجهه با تمدن ایالات متحده دچار بلاتکلیفی فرهنگی می شوند.
روزنامه ایندیپندنت در معرفی این کتاب نوشته است: «وی هم خاص بودن زندگی درونی یک نوجوان دومنیکنی در نیوجرسی امروز را به تصویر می کشد و هم در مورد مرد و زن، نژاد، و طبقه اجتماعی نتیجه گیری های جهان شمولی می کند.»
روزنامه گاردین نیز در معرفی این کتاب نوشت: «اسکار، شخصیتی که یکپارچگی رمان را حفظ می کند، به درستی خود را چهره یی دوچندان به حاشیه رانده شده و منزوی احساس می کند. یک آمریکایی-دومنیکنی که در دهه ی هشتاد در نیوجرسی بزرگ می شود، و علاوه بر بی عرضگی ضد-کلیشه اش، مسایل مربوط به نژاد و طبقه اجتماعی نیز مانع و سد راه وی می شوند.»
کتاب زندگی کوتاه شگفت انگیز اسکار وایو