1. خانه
  2. /
  3. کتاب سرمایه داری مافیایی

کتاب سرمایه داری مافیایی

نویسنده: احمد سیف
3.7 از 1 رأی

کتاب سرمایه داری مافیایی

مقدمه ای بر بهشت های مالیاتی
Mafia capitalism
انتشارات: کرگدن
٪15
300000
255000
معرفی کتاب سرمایه داری مافیایی
کتاب «سرمایه‌داری مافیایی: مقدمه‌ای بر بهشت‌های مالیاتی» نوشته احمد سیف، اثری در حوزه اقتصاد سیاسی است که به بررسی پدیده فرار مالیاتی سیستماتیک و عملکرد بهشت‌های مالیاتی در نظام اقتصاد جهانی می‌پردازد. هسته مرکزی این کتاب بر یک پارادوکس تلخ بنا شده است: در جهان امروز، ما شاهد «سرمایه‌داری برای فقرا» و «سوسیالیسم برای ثروتمندان» هستیم؛ سیستمی که در آن سودها شخصی‌سازی شده و زیان‌ها به دوش جامعه می‌افتد. قمار در بازارهای مالی جهانی به‌گونه‌ای طراحی شده که برنده‌نهایی همیشه نخبگان مالی و دلالان بازارهای سرمایه هستند. بر اساس آمارهای ارائه شده در کتاب، ابعاد این پنهان‌کاری حیرت‌انگیز است؛ بیش از نیمی از تجارت جهان، یک‌سوم کل سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی، حدود 85درصد کل بانکداری بین‌المللی و نیمی از دارایی‌های مالی بانک‌ها در این محدوده‌های تاریک، یعنی بهشت‌های مالیاتی، جریان دارد. برخلاف تصور عمومی، بهره‌گیران و مشتریان اصلی این شبکه‌ها صرفا قاچاقچیان اسلحه یا مواد مخدر نیستند، بلکه شرکت‌های فراملیتی، بنگاه‌های وال‌استریت و نخبگان مالی جهان‌اند که برای فرار از مالیات، دور زدن قوانین ارث و طفره رفتن از مقررات جزایی از این امکانات بهره می‌برند.
نقطه عزیمت و کانون توجه کتاب، افشاگری‌های بی‌سابقه آوریل 2016موسوم به «اسناد پاناما» است که ثابت کرد اقتصاد قمارخانه‌ای نه یک بخش ناچیز، بلکه بخش اساسی و ساختاری اقتصاد جهانی است. این افشاگری عظیم با ارسال ناشناس 11.5میلیون سند متعلق به شرکت حقوقی موساک فونسکا به روزنامه‌نگاران آلمانی آغاز شد. این اسناد، اطلاعات مربوط به بیش از 214هزار شرکت بی‌نام‌ونشان در بهشت‌های مالیاتی را فاش کرد. بررسی این حجم عظیم از داده‌ها توسط حدود 400روزنامه‌نگار در ده‌ها کشور جهان، پرده از شبکه‌ای برداشت که با استفاده از قوانین خاص مانند قانون سال 1927پاناما، خدماتی نظیر پنهان‌کاری مطلق، معافیت مالیاتی، تأسیس شرکت‌های قالبی با هیئت‌مدیره‌های صوری و سهام بی‌نام را به ثروتمندان و سیاستمداران ارائه می‌داد.
پیامدهای انتشار این اسناد همان‌طور که نویسنده تشریح می‌کند، زمین‌لرزه‌ای سیاسی در سراسر جهان ایجاد کرد؛ از استعفای نخست‌وزیر ایسلند و نواز شریف در پاکستان گرفته تا افشای حساب‌های مرتبط با مقامات ارشد در آرژانتین، بریتانیا و روسیه. برای مثال، کشف خروج 65میلیون دلار توسط ده‌ها شرکت قالبی در ایالت نوادا آمریکا و یا انتقال چک 500میلیون دلاری یکی از مدیران زیمنس به حساب‌های مخفی، تنها گوشه‌ای از این روند سازمان‌یافته است. نویسنده با بهره‌گیری از این مستندات و بررسی سرفصل‌هایی نظیر اقتصاد سیاسی مالیات‌دهی، تأثیر سرمایه‌داری کازینویی بر کشورهای درحال‌توسعه، سازوکارهای کلاه‌برداری مالیاتی و اقتصاد سیاسی جرم، ابعاد مختلف این پدیده را واکاوی می‌کند. در نهایت، «سرمایه‌داری مافیایی» اثری هشداردهنده است که سازوکارهای پنهان استثمار مدرن را رسوا کرده و ضرورت مقابله با زهکشی سرمایه، نجات آینده و بازپس‌گیری فرهنگ تولید ارزش واقعی را در برابر نظام مخرب اقتصاد آفشور مطرح می‌سازد.
درباره احمد سیف
درباره احمد سیف
احمد سیف یا ایرج سیف متولد 1324 در آمل ، نویسنده و مترجم کتب و مقالات اقتصادی، سیاسی و تاریخی، اقتصاددان و استاد دانشگاه است. وی در دانشگاه استافوردشر دارای مرتبهٔ استاد ارشد است و اقتصاد تدریس می‌کند. برخی از آثار وی با نام مستعار بهروز امین نیز منتشر شده‌اند. سیف کتب و مقالات بسیاری در زمینهٔ اقتصاد، سیاست و تاریخ مشروطه به رشتهٔ تحریر درآورده یاترجمه کرده‌است.

نظر کاربران در مورد "کتاب سرمایه داری مافیایی"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

کتابی عالی و خواندنی. دست مریزاد دکتر سیف عزیز...

1401/11/06 | توسطکاربر سایت
1
| |