کتاب جستارهایی درباره ی هایدگر، دریدا و دیگران

Essays on Heidegger and Others
کد کتاب : 15413
مترجم :
شابک : 978-6229500347
قطع : رقعی
تعداد صفحه : 368
سال انتشار شمسی : 1397
سال انتشار میلادی : 1991
نوع جلد : شومیز
سری چاپ : 1
زودترین زمان ارسال : 11 اردیبهشت

معرفی کتاب جستارهایی درباره ی هایدگر، دریدا و دیگران اثر ریچارد رورتی

"جستارهایی درباره ی هایدگر، دریدا و دیگران" کتابی است به قلم یکی از اندیشمندان برجسته ی معاصر، "ریچارد رورتی" که اندیشه ی فیلسوفان مطرح شده در کتاب را مورد بررسی قرار می دهد. نخستین جلد این اثر که مجموعه ای از مقالات را تحت عنوان "عینیت، نسبی گرایی، و حقیقت" دربردارد، اندیشه ی فلاسفه ای را بررسی می کند که در زمره ی فلاسفه ی تحلیلی هستند اما کتاب پیش رو با عنوان "جستارهایی درباره ی هایدگر، دریدا و دیگران"، آثار فلاسفه ی قاره ای را تجزیه و تحلیل می نماید. آنچه "ریچارد رورتی" در این اثر نیز همچون باقی آثارش تلاش کرده نشان دهد، ارائه ی تفسیر دوباره ای از تفکر فلاسفه ی بزرگ، جهت گنجاندن این اندیشه در چهارچوب تفکر پراگماتیستی می باشد. او تلاش می کند تا به وسیله ی فرآیندی که خود آن را "زمینه مندسازی مجدد" می خواند، خلاقیت متفکران معاصر را به جهت تقویت نهاد های مدرن به کار گیرد. کتاب به سه بخش اساسی تقسیم شده که بخش اول آن به "هایدگر"، بخش دوم به "دریدا" و بخش سوم به باقی فلاسفه و اندیشمندان اختصاص پیدا کرده است.
در بخش نخست، اندیشه ی "هایدگر"، "ویتگنشتاین"، "کوندرا" و "دیکنز" بررسی شده و فلسفه به مثابه ی علم، استعاره و سیاست زیر ذره بین قرار گرفته است. در بخش دوم خواننده با این سوال مواجه می شود که آیا "دریدا" یک فیلسوف استعلایی است و مفاهیم و واساختن و دور زدن به چه معناست. در بخش سوم نیز اندیشه ی متفکرانی چون "فروید"، "لیوتار"، "هابرماس"، "کاستوریادیس" و "فوکو" بررسی می شود و با این بخش، کتاب "جستارهایی درباره ی هایدگر، دریدا و دیگران" از "ریچارد رورتی" به اتمام می رسد.

کتاب جستارهایی درباره ی هایدگر، دریدا و دیگران

ریچارد رورتی
ریچارد مک کی رورتی (Richard Rorty) (زادهٔ ۴ اکتبر ۱۹۳۱ – درگذشتهٔ ۸ ژوئن ۲۰۰۷)، از مهم‌ترین فیلسوفان تحلیلیِ معاصر و به‌عقیدهٔ برخی بزرگترین فیلسوف آمریکایی است. وی نظرات بدیعی در سنت پراگماتیستی ارائه کرده‌است. هرچند برخی او را به‌دلیل عقاید نسبی‌گرایانه‌اش پسامدرن دانسته‌اند، وی چنین عنوانی را نمی‌پذیرفت و آن را اساساً بی‌معنا می‌پنداشت. اگر بخواهیم دقیقتر ردهٔ رورتی را بیان کنیم باید او را فیلسوف پسا تحلیلی (post-analytical) عمل گرا ب...
دسته بندی های کتاب جستارهایی درباره ی هایدگر، دریدا و دیگران
نکوداشت های کتاب جستارهایی درباره ی هایدگر، دریدا و دیگران
Rorty's fascinating presentation of recent intellectual history is impressive in its scope and penetration.
ارائه جذاب رورتی از تاریخ اندیشه ی معاصر از حیث دامنه و نفوذ چشمگیر است.
Library Journal Library Journal

قسمت هایی از کتاب جستارهایی درباره ی هایدگر، دریدا و دیگران (لذت متن)
«ما چه تصوری باید از نسبت خود با سنت فلسفی غرب داشته باشیم؟» در قرن حاضر سه پاسخ به این پرسش داده شده است، پاسخ هایی که با سه تلقی از هدف فلسفه ورزی تناظر دارند: پاسخ هوسرلی یا «علمی» پاسخ هایدگری یا «شاعرانه» پاسخ پراگماتیستی یا «سیاسی». پاسخ نخست شناخته شده ترین پاسخ است، و هوسرل و هوادران پوزیتیویستی او در آن هم داستان اند. بر طبق این پاسخ، فلسفه از علم الگو می گیرد و کمابیش ربطی چه به هنر و چه به سیاست ندارد. پاسخ های هایدگری و پراگماتیستی واکنش هایی به این پاسخ علمی شناخته شده اند. هایدگر از دانشمند روی می گرداند و به شاعر روی می کند. از نظر او، متفکر فلسفی تنها چهره ای ست که با شاعر همتراز است. دست آوردهای متفکران بزرگ بیش از آن که ربطی به فیزیک ریاضی یا سیاست مداری داشته باشد با دست آوردهای شاعران بزرگ تناسب دارد. در مقابل، پراگماتیست هایی چون دیویی از دانشمندان نظری روی می گردانند و به مهندسان و کارگران اجتماعی روی می آورند مردمانی که در تلاش اند تا برای انسان ها آسایش و امنیت بیش تر فراهم آورند و علم و فلسفه را چونان ابزارهایی برای این هدف به خدمت گیرند. هایدگری ها معتقدند سنت فلسفی را باید دوباره از آن خود کرد بدین طریق که آن را به چشم زنجیره ای از دست آوردهای شاعرانه در نظر آورد: چنین است کار متفکران، کسانی که «چاره ای ندارند جز این که کلماتی بیابند برای (بیان) چیستی یک هستی مند در تاریخ هستی اش.» پراگماتیست ها معتقدند سنت باید به کار گرفته شود، همان طور که کسی جعبه ای از ابزارها را به کار می گیرد. در نهایت کاشف به عمل خواهد آمد که برخی از این ابزارها، برخی از این «دست افزارهای مفهومی» از جمله آن هایی که پیوسته وجههٔ ناشایستی پیدا کرده اند دیگر کاربردی ندارند و می توانند به راحتی کنار گذاشته شوند. برخی دیگر را می توان تعمیر کرد. گاهی ممکن است لازم آید که ابزارهای نو در جا اختراع شوند. در حالی که هایدگری ها ایمان هوسرل به «امکان فلسفه به عنوان یک کارویژه، یعنی ایمان به امکان معرفت جهان شمول» را نوعی بدفهمی علمی و ریاضی ساز از عظمت سنت قلمداد می کنند، پراگماتیست ها آن را نوعی نوستالژی احساساتی می دانند، تلاشی برای زنده نگه داشتن استراتژی ها و شعارهای کهنه ای که به رغم از دست رفتن سودمندی عملی شان هم چنان بر جا مانده اند.