«بهشت گربهها و پنج داستان دیگر»، نوشتهی امیل زولا است که شامل داستانهای «بهشت گربهها»، «آهنگر»، «بیکاری»، «خاطرات» و «افسانه شنل کوتاه آبی عشق» میشود. موضوع داستانهای این کتاب، فرار گربهای نازپرورده به کوچههای سرد، فلاکت کارگران بیکار شده، جستوجوی خوشبختی در کورهی آهنگری، باغوحش پاریس، زوال کاخ ورسای، بلبشوی بازار روز، ویرانههای پاریس جنگزده، شکارچی پرندگان، کیمیاگری نیمه دیوانه، عشقی پاک و وفادارانه به دختری محتضر و غیره است. ویژگی داستانهای «بهشت گربهها و پنج داستان دیگر»، نثر آهنگین آنها بوده و زولا آنها را از سال ١٨٦٦ تا ١٨٧٢ در مطبوعات و روزنامههای مختلف چاپ کرد.
«بهشت گربهها» داستانی است مملو از سرگشتگی و آشفتگیهایی که از زبان یک گربه حکایت میشود. گربهای که از خانهی گرم و نرم خود به پشتبامها فرار کرده و گمان میکند رستگاری و خوشبختی در همان پشتبامهایی است که همیشه فقط آنها را از پشت شیشهها دیده است؛ اما درنهایت به جستوجو در میان زبالهها برای پیدا کردن هر آنچه قابل خوردن باشد مجبور میشود. حالآنکه این آشفتگی، نتیجهی فرار از بهشت پرنعمتی است که به خواست خود ترک کرده بود. در این اوضاع تازه، گربه در حسرت داشتههای پیشین خود است که به دست خود، آنها را پسزده است. در بخشی از متن کتاب آمده: «خوشبختی واقعی و بهشت، یعنی زندانیبودن و کتکخوردن در اتاقی که در آن گوشت هست.»
امیل زولا با نام کامل امیل ادوارد شارل آنتوان زولا، متولد سال ۱۸۴۰ و درگذشته به سال ۱۹۰۲ است. او را بهعنوان رماننویس، منتقد ادبی و نمایشنامهنویس میشناسند که البته روزنامهنگار و پدر مکتب ادبی ناتورالیسم هم هست. بیشتر شهرت زولا بهخاطر نوشتن رمان ۲۰ جلدی «روگن ماکار» است که فرانسهی دوران امپراتوری دوم را به نمایش میگذارد. زولا در سالهای ۱۹۰۱ و ۱۹۰۲ در اولین و دومین دور برگزاری جایزهی نوبل ادبی، نامزد شد اما هرگز اینجایزه را دریافت نکرد.
کتاب بهشت گربه ها و پنج داستان کوتاه