ویلیام جیمز، فیلسوف برجسته آمریکایی، در طول نیمه دوم قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم در دانشگاه هاروارد فیزیولوژی، روان شناسی و سپس فلسفه تدریس کرد، و به خاطر آن که باعث شد پراگماتیسم در ایالات متحده با پذیرش گسترده ای روبه رو شود دارای بیش ترین اعتبار و اهمیت است. در آن زمان خواندن آثار پیرس توصیه می شد، اما فیلسوفان توجه اندکی به آن نشان می دادند؛ بیش تر آن ها دیدگاه نوکانتی یا نوهگلی را پذیرفته بودند. سخنرانی های پرشور جیمز در دانشگاه های هاروارد، ادینبورو و منچستر و آثار فراوان مهمی که از او منتشر شد سهم زیادی در شکل گیری پراگماتیسم به عنوان مشخص ترین نظام فلسفی آمریکا داشت. آثار بسیار مهم او عبارت اند از اصول روان شناسی (۱۸۹۰)، اراده معطوف به ایمان (۱۸۹۷)، فناناپذیری بشر (۱۸۹۸)، تنوع تجربه دینی (۱۹۰۲)، پراگماتیسم (۱۹۰۷)، جهان کثرت انگارانه (۱۹۰۹) و مقالاتی درباره تجربه گرایی رادیکال (۱۹۱۲).
نظر جیمز درباره روش پراگماتیک. جیمز پس از این یادآوری که اصطلاح پراگماتیسم از کلمه یونانی پراگما به معنای فعل، و در نتیجه عمل یا عملی، گرفته شده است اظهار کرد که روش پراگماتیکْ تکنیکی است برای حلّ مشاجراتی که به نظر لاینحل هستند یا به عبارتی تحقیق درباره معانی عملی رویدادها و موضوعات. «اگر این مفهوم به جای آن مفهوم صادق باشد، این امر در عمل چه تفاوتی برای فرد ایجاد می کند؟» هر چیزی که معنا دارد یا واقعی است باید بر عمل و تجربه ما تاثیری داشته باشد، و هر چیزی که دارای نتیجه عملی است باید به عنوان امری با معنا و واقعی پذیرفته شود. نظریه ای که فاید نتایج مهم است بی معناست. گزاره های بامعنا دارای نتایج مهم انضمامی هستند؛ پس بی معنا بودن مرادف با بی نتیجه بودن است.
توجه مؤکد قبل از تهیهی این کتاب آن است که این مجلد کمحجم، اساسا برای نوآموزان نیست. احتمالا حجمکم (۵۴۰ ص) این کتاب، مخاطب را بر آن دارد که لابد کتابی است برای شروع مطالعهی فلسفه و تاریخ آن. اما اینطور نیست! این کتاب صرفا یک ارائهی فشرده از تاریخ فلسفه است برای کسانی که آشنایی نسبی یا حتی قابلتوجهی با روند فلسفه در تاریخ دارند و صرفاً میخواهند تجدید مروری بر آن داشته باشند [که حقا کتابی خوب با ترجمهای خوب است]. اگر هیچ آشنایی با تاریخ فلسفه ندارید و برای شروع آمدهاید، تاریخ فلسفهی ویلدورانت همچنان بهترین است. و اگر مطلقا نمیدانید فلسفه چیست و کنجکاویتان گل کرده است، رمان دنیای سوفی، روایتی داستان محور بر تاریخ فلسفه است که در نوع خودش نظیری ندارد. اما اگر نوآموز هستید و از حوصلهی کافی هم برخوردار هستید، توجهتان را به تاریخ فلسفهی چهارجلدی آنتونی کنی (ترجمهی رضا یعقوبی) جلب میکنم؛ کتابی که برای مخاطب نوآموز خوب و برای مخاطب سطح متوسط بینظیر است. برای خوانندهی تخصصی، کماکان تاریخ فلسفهی راتلج (اثری از جمعی از نویسندگان) بهترین گزینهی موجود است.
کتاب خیلی خوبیه