1. خانه
  2. /
  3. کتاب سرگذشت نمایش در ایران

کتاب سرگذشت نمایش در ایران

نویسنده: رضا آشفته
4 از 1 رأی

کتاب سرگذشت نمایش در ایران

فرهنگ و تمدن ایرانی 4
The story of the play in Iran
انتشارات: افق
٪15
50000
42500
معرفی کتاب سرگذشت نمایش در ایران
«سرگذشت نمایش در ایران» نوشته‌ی رضا آشفته جلد چهارم از مجموعه‌ی «فرهنگ و تمدن ایرانی» است که به سرگذشت فرهنگ، علم و هنر در ایران می‌پردازد. این کتاب بخشی از تاریخ هنر نمایش در ایران را شرح می‌دهد. کتاب برای آشنایی مخاطبان نوجوان با هنر نمایش در ایران نوشته شده، بنابراین با زبانی ساده و نثری روان سرگذشت نمایش در ایران را به شکلی فشرده روایت می‌کند.
آئین‌های مذهبی، شاید مهم‌ترین جلوه از نمایش و حرکات بدن باشد، این آئین‌ها ریشۀ هنر نمایش هستند که امروزه بر روی صحنه می‌بینیم. نمایش از زمان سلسله‌های کهن گرفته، تا ظهور اسلام و تا همین امروز، یکی از هنرهای رایج در ایران بوده است. کتاب «سرگذشت نمایش در ایران» برآمدن و شکل‌گیری این هنر را در زمینۀ جغرافیایی ایران و در دوره‌های مختلف تاریخی بررسی می‌کند.
کتاب در ۱۲ فصل نوشته شده و «ریشه‌های نمایش» عنوان فصل اول آن است. نویسنده در این فصل در مطلبی با عنوان «بازیگران نخستین» به آغاز نمایش از زمان‌های بسیار دور و فضای اسطوره‌ای می‌پردازد و بعد به نمایش در ایران باستان می‌رسد. او در این بخش اجرای مراسم سوگواری برای سیاوش را گونه‌ای از نمایش می‌داند و بعد هم در بخشی با عنوان انتقام‌جویی از شاهان به مراسمی می‌پردازد که در پانزدهم دی برگزار می‌شده و بعدها در قالب مراسم چهارشنبه‌سوری تا به امروز ادامه پیدا کرده است. یادگار زریران، مردم و بداهه‌‌گویی، درخت آسوریک، بازیگران هندی، نقالی و مغ‌کشی عناوین برخی دیگر از مطالب مربوط به نمایش در ایران باستان هستند. نویسنده در فصل دوم به موضوع اسلام و نمایش می‌پردازد. ‌سرگذشت هنر نمایش در دوران مشروطه، تقلید از غرب، مردمی شدن نمایش در دوران مشروطه، دوران پهلوی اول و دوم، ارتباط میان نمایش و کودتای مرداد ۱۳۳۲، دوران‌ پس ‌از انقلاب ۱۳۵۷ و جنگ ایران و عراق از مطالب دیگر این کتاب هستند. در بخش از کتاب نیز به تأثیر دانشگاه بر علمی شدن نمایش و نمایش پیشرو پرداخته شده است. در فصل نهم نیز نمایشنامه‌نویسان برجسته‌ی ایرانی معرفی شده‌اند.
«سرگذشت نمایش در ایران» کتابی مفید و مرجعی قابل اتکا برای نوجوانان و حتی بزرگ‌سالان علاقمند به هنر نمایش است.
درباره رضا آشفته
درباره رضا آشفته
رضا آشفته (زاده 1350) روزنامه‌نگار و منتقد ادبی و هنری است. رضا آشفته نوشتن را از سال 1369 آغاز کرد. در ابتدا به فیلم و فیلمنامه نویسی علاقه‌مند بود و بعد از آن در سال 70 به کار روزنامه‌نگاری مشغول شد و از سال 1374 به عنوان یک روزنامه‌نگار و منتقد ادبی و هنری در مطبوعات شروع به فعالیت جدی کرد. آشفته از سال 1377 به شعر دلبستگی پیدا کرد و اشعارش را از سال 1384 منتشر کرد.

نظر کاربران در مورد "کتاب سرگذشت نمایش در ایران"
2 نظر تا این لحظه ثبت شده است

بخشی از کتاب: تا پیش از دوره‌ی حکومت پهلوی اول، به دلایل مختلف از بازی زنان در صحنه‌ی تئاتر، تعزیه و تقلید منع میشد. اما پس از این زنان به صحنه آمدند. ابتدا زنان ارمنی برای این منظور در بازی‌ها استفاده شدند و بعدها بازیگران مسلمان نیز مجوز پا گذاشتن به صحنه را گرفتند. ملوک حسینی اولین زن مسلمانی است که جسارت بازیگر شدن را داشته چون در آن روزگار جامعه آمادگی پذیرش چنین چیزی را نداشت. هم چنین مادام تریان و مادام آقابایف علاوه بر بازیگری، جزو نخستین کارگردانان زن ایرانی هستند.

1399/05/02 | توسطم. حسینی
2
|

با خواندن این کتاب اطلاعاتی مفید و مختصردرباره تاریخچه اولین نمایش‌ها در ایران تا تولد دوباره تئاتر بعد از جنگ هشت ساله ایران و عراق نصیب خواننده میشه.کتاب شامل 12 فصل میشه و در فصول مختلف به ارائه اطلاعاتی درباره ریشه‌های نمایش در ایران،تاثیر اسلام بر نمایش میپردازه.همچنین بخش هایی هم به تاثیر انقلاب مشروطه و انقلاب 57 اختصاص یافته.با خواندن این کتاب میتوان آشنایی مقدماتی با سیر تحولات نمایش در ایران به دست آورد.کتاب به صورت ساده و قابل فهم نگارش یافته وبرای نوجوانان وحتی بزرگسالان بسیار مناسبه

1399/05/02 | توسطم. حسینی
2
|