1. خانه
  2. /
  3. کتاب رئالیسم سوسیالیستی امروز

کتاب رئالیسم سوسیالیستی امروز

نویسنده: گئورگ لوکاچ
3.8 از 1 رأی

کتاب رئالیسم سوسیالیستی امروز

socialist realism
انتشارات: وارونه
٪15
280000
238000
معرفی کتاب رئالیسم سوسیالیستی امروز
کتاب «رئالیسم سوسیالیستی امروز» مجموعه‌ مقالاتی تحلیلی از دو نظریه‌پرداز برجسته‌ی مارکسیست، گئورگ لوکاچ و میخاییل لیفشیتس است که در زمره‌ی متون انتقادی پس از دوران استالین قرار می‌گیرد و هدف اصلی آن، نجات ادبیات و هنر از چنبره‌ی پروپاگاندای دولتی و دگماتیسم حزبی است.
لوکاچ در این مقالات با تمرکز بر آثار الکساندر سولژنیتسین، به‌ویژه رمان کوتاه «یک روز از زندگی ایوان دنیسوویچ»، استدلال می‌کند که این نوع روایت‌های واقع‌گرایانه، نخستین شکاف‌ها را در دیوار صلب ایدئولوژی استالینیستی ایجاد کرده‌اند. او معتقد است که بازنمایی تلخ و عریان زندگی در اردوگاه‌های کار اجباری، نه یک حرکت ضدانقلابی، بلکه بازگشتی به بنیان‌های حقیقی رئالیسم است که به جای قهرمان‌سازی‌های کاذب، تضادهای درونی و نیروهای تاریخی جامعه را آشکار می‌سازد. از منظر لوکاچ، این چرخش ادبی مانیفستی برای احیای ظرفیت‌های حماسی در ادبیات سوسیالیستی است که سال‌ها زیر سایه‌ی بوروکراسی خشک هنری منزوی شده بود.
در این کتاب تفکیک میان «رئالیسم اصیل» و «طبیعت‌گرایی سطحی» به عنوان یک ضرورت زیباشناختی تبیین می‌شود. لوکاچ و لیفشیتس تأکید دارند که هنرمند نباید صرفا به بازتولید ظاهر پدیده‌ها بسنده کند؛ بلکه وظیفه‌ی هنر، نفوذ به جوهر واقعیت و نمایش پیوند میان فرد و ساختارهای کلان اجتماعی است. لیفشیتس با رویکردی دیالکتیکی، بر استقلال نسبی منطق زیبایی‌شناسی تأکید ورزیده و هشدار می‌دهد که قربانی کردن هنر در پای سیاست‌های گذرا، به نابودی هر دو منجر خواهد شد.
آن‌ها رئالیسم سوسیالیستی حقیقی را تداوم سنت‌های بزرگ ادبی قرن نوزدهم، نظیر آثار تولستوی و بالزاک می‌دانند که در دوران جدید با آگاهی طبقاتی و نگاهی پیشرو پیوند خورده است. این مقالات دعوتی است به بازگشت به «رئالیسم انتقادی» تا از این طریق، ادبیات بتواند بار دیگر به مثابه‌ی آینه‌ی تمام‌نمای حرکت تاریخ عمل کند و از تقلیل یافتن به یک ابزار تزیینی برای قدرت سر باز زند.
بخش دیگری از این اثر به نقد صریح لوکاچ بر مکاتب مدرنیستی غربی و ادبیات بورژوایی اختصاص یافته است. او نویسندگانی نظیر کافکا را به دلیل تمرکز افراطی بر «ذهنیت منزوی» و فرار از تعارضات عینی جامعه، نمایندگان انحطاط ادبی برمی‌شمارد و در مقابل پتانسیل نهفته در رئالیسم سوسیالیستی را در توانایی این سبک برای نشان دادن مسیر پیشرفت بشریت و کلیت جامعه می‌بیند. کتاب «رئالیسم سوسیالیستی امروز» با زبانی نظری اما منسجم، نشان می‌دهد که چگونه یک فرم ادبی کوتاه می‌تواند مقدمه‌ای برای بازگشت به رمان‌های حماسی و بزرگ باشد. این اثر یادآور این حقیقت است که هنر تنها زمانی تأثیرگذار خواهد بود که ریشه در واقعیت‌های زنده و پویای حیات اجتماعی داشته باشد، نه در بخشنامه‌های اداری و آرمان‌شهرهای انتزاعی.
درباره گئورگ لوکاچ
درباره گئورگ لوکاچ
گئورگ لوکاچ (Georg Lukács، زاده ۱۸۸۵ - درگذشته ۱۹۷۱) فیلسوف، نویسنده، منتقد ادبی، و تئوریسین و مبارز کمونیست مجار، کمیسر فرهنگ و آموزش در جمهوری شورایی مجارستان در ۱۹۱۹ و از سران انقلاب ۱۹۵۶ مجارستان بود. از لوکاچ آثاری در زمینهٔ تئوری مارکسیستی زیبایی‌شناسی که با کنترل سیاسی هنرمندان مخالف بود، دفاع از انسانیت و تشریح مفهوم ازخودبیگانگی برجای مانده‌است. او یکی از بنیانگذاران مارکسیسم غربی بود.
لوکاچ در ۱۳ آوریل ۱۸۸۵ در بوداپست در خانواده‌ای بانکدار و موفق متولد شد. والدین او یهودی آسیمیله بودند و پدرش نام خانوادگی را در ۱۸۹۰ از لووینگر به مجاریِ لوکاچ تغییر داد. پدر لوکاچ در ۱۸۹۰ لقب بارون دریافت کرد، که قابل ارث دادن به فرزندان بود و بدین ترتیب آنها از طبقهٔ اعیان به‌شمار می‌رفتند. لوکاچ به مدرسه کلیسای لوتریان رفت و رسماً در سال ۱۹۰۷ به ایمان لوتری تغییر دین داد. او پی‌اچ‌دی خود را در ۱۹۰۶ در علوم سیاسی از دانشگاه کُلُژوار و پس از ارائه بخش‌هایی از نوشته‌هایش در «تاریخ مدرن درام» در ۱۹۰۹ از دانشگاه بوداپست نیز دکترا دریافت کرد. وی در محافل روشنفکری بوداپست، برلین، فلورانس و هایدلبرگ کار و مشارکت داشت.
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب رئالیسم سوسیالیستی امروز" ثبت می‌کند