کتاب آواز کشتگان

The Dead Sing
کد کتاب : 2585
شابک : 9789643514969
قطع : رقعی
تعداد صفحه : 520
سال انتشار شمسی : 1400
سال انتشار میلادی : 2003
نوع جلد : جلد سخت
سری چاپ : 7
زودترین زمان ارسال : 5 اردیبهشت

معرفی کتاب آواز کشتگان اثر رضا براهنی

محمود شریفی استاد دانشگاهی است که به دلیل نوشته هایش علیه حکومت به زندان افتاده است. بعد از آزاد شدن سمت استادی اش از او گرفته می شود و او به عنوان یک کارمند اداری در دانشگاه مشغول می شود . محمود سعی می کند دور سیاست را خط بکشد، مطلب تحریک کننده ننویسد و فقط به همسر خود سهیلا و دخترش گلناز فکر کند. ولی زندگی عادی برای او ممکن نیست، ساواک همه جا او را زیر نظر دارد، دانشجویان به او عنوان یک رهبر نگاه می کنند، همکاران و دوستانش از کوچکترین معاشرت با او هراسانند . رمان فضایی بحرانی و در جدال دارد. بازگشت به گذشته بسیار به موقع و در جای خودش اتفاق می افتد. و البته نگاه و گذری است بر قسمتی از تاریخ سرزمین مان. آواز کشتگان در سه فصل نوشته شده و در هر فصل نویسنده با شگردهای خاص خود داستان را به گونه ای روایت می کند که مخاطب با داستان درگیر شود . نثر براهنی در این رمان می تواند به شکل یک کارگاه آموزشی عمل کند و خواننده پیگیر و علاقه مند را با زیرو بم های نوشتن آشنا کند. رمان آواز کشتگان با ساختاری آشفته، بیان گر وقایع دانشگاه تهران، نحوه تعامل یا تعارض استادان با دانشجویان روشنفکر و هم چنین عملکرد ماموران ساواک در مسائل مختلف فرهنگی، عقیدتی و سیاسی دانشگاه در دوران قبل از انقلاب اسلامی است. این رمان را می توان از نوع رمان های تاریخی به حساب آورد؛ زیرا براهنی در خلق این رمان، علاوه بر توصیف موقعیت های شغلی، مقامی، خلقی و روانی شخصیت ها، به صورت جسته و گریخته به پاره ای از حوادث تاریخی قبل از انقلاب پرداخته است. خوش پرداختی تیپ های شخصیتی، استیلای عنصر جدال بر فضای کلی رمان، تلفیقی بودن شیوه روایت (دانای کل و من روایتی)، بهره گیری از شیوه رجعت به گذشته، لحن طنزآمیز و طعنه گونه رمان، ناشاد و بحرانی بودن فضای کلی آن و... ارزش هنری این اثر را اعتلا بخشیده است.

کتاب آواز کشتگان

رضا براهنی
رضا براهنی در سال ۱۳۱۴، در تبریز به دنیا آمد. در ۲۲ سالگی از دانشگاه تبریز لیسانس زبان و ادبیات انگلیسی گرفت سپس به ترکیه رفت و پس از دریافت درجه دکتری در رشته ی خود به ایران بازگشت و در دانشگاه به تدریس مشغول شد. رضا براهنی هم چنین چند دوره کارگاه نقد، شعر و قصه نویسی برگزار کرد که باعث شکل گیری یک جریان ادبی در دهه ی هفتاد شمسی شدند. در سال ۱۳۵۱ خورشیدی به آمریکا رفت و شروع به تدریس کرد. در سال ۱۳۵۳ خورشیدی، بار دیگر به آمریکا رفت در سال ۱۳۵۶ جایزه ی بهترین روزنامه نگار حقوق انسانی را گرفت.
قسمت هایی از کتاب آواز کشتگان (لذت متن)
این بار که می آمدند، دیگر دفعه آخر بود. این را می دانست. چیزی ساده تر از این نمی توانست باشد. آنها باید تصمیم می گرفتند، مستقیم، دقیق و بدون رودربایستی وارد عمل می شدند و عمل را تا مرحله آخر اجرا می کردند… طرف های او دیگر او را خوب می شناختند و او هم آنها را خوب می شناخت. این دفعه به هر صورتی که پیداشان می شد، دفعه آخر بود.

در آغاز کتاب آواز کشتگان می خوانیم: فصل اول: قهرمان زشت. فصل دوم: حدیث پری داران. فصل سوم: حدیث آینه چشمان. رمان در سه بخش «قهرمان زشت»، «حدیث پری داران» و «حدیث آینه چشمان» پیش می رود. «این بار که می آمدند، دیگر دفعه آخر بود. این را می دانست. چیزی ساده تر از این نمی توانست باشد. آنها باید تصمیم می گرفتند، مستقیم، دقیق و بدون رودربایستی وارد عمل می شدند و عمل را تا مرحله آخر اجرا می کردند… طرف های او دیگر او را خوب می شناختند و او هم آنها را خوب می شناخت. این دفعه به هر صورتی که پیداشان می شد، دفعه آخر بود.» رمان اینطور آغاز می شود. محمود شریفی به زندان رفته و برگشته بود. اول ها بت جوانان شده بود و در هر اثری از او تصویری از یک مبارزه طولانی پیدا می شد. بعدتر از سمت استادی اخراج و به کارمند اداری دانشگاه تبدیل شد.

رمان اینطور آغاز می شود. محمود شریفی به زندان رفته و برگشته بود. اول ها بت جوانان شده بود و در هر اثری از او تصویری از یک مبارزه طولانی پیدا می شد. بعدتر از سمت استادی اخراج و به کارمند اداری دانشگاه تبدیل شد. فصل دوم رمان؛ «حدیث پری داران»، با این تصویر شروع می شود: «در زیرزمین، توی مخزن کتابخانه، پشت میز زهواردررفته اش نشسته بود و داشت کارت های یک مجموعه اهدایی جدید را تنظیم می کرد. ولی در ذهنش به فکر قصه های جدید بود که درباره حمله گله گرگ ها به تبریز می نوشت… پس از آن که همه از مخزن می رفتند، روی قصه اش کار می کرد. قصه خوب پیش نمی رفت.» محمود که تا قبل از زندان اول، استاد ادبیات تطبیقی است، حالا در مخزن کتابخانه دانشگاه پشت میزی زهواردررفته می نشیند و قصه حمله گرگ ها به تبریز را می نویسد؛ قصه ای که پیوند عجیبی با زندگی محمود پیدا کرده است. اما دانشگاه در جریان یک کنگره، شلوغ می شود. و او در پایان این فصل درحالی که سه روز است کنگره تمام شده و شرکت کنندگان هم رفته اند، پشت همان میز روی قصه گرگ ها کار می کرد که بازداشت شد. فصل سوم و آخر رمان؛ «حدیث آینه چشمان» با تلفنی از دکترخرسندی از استانبول شروع می شود که از به جریان افتادن پروژه افشای ساواک و شاه در خارج از کشور خبر می دهد. و بالاخره با تصویری از یک بازجویی جهنمی ادامه پیدا می کند. و بعد رییس زندان، محمود را از بند به دفتر زیر هشت آورده تا با کمک فردی خارجی که متخصص خط است، از او اعتراف بگیرد که نوشته های افشاگرانه ای که در خارج از کشور چاپ شده و می شود، به خط و امضای اوست. و بالاخره رمان با بازنگری واقعه ۳۰ تیر و ۲۸مرداد و ۱۵خرداد از زبان محمود و پدرش تمام می شود. «آواز کشتگان» علاوه بر این مرور سردستی، سرشار از شخصیت های واقعی و مکان یابی شان در تاریخ است. شخصیت های تاثیرگذار بسیاری به این رمان فراخوانده می شوند تا با نگاه انتقادی براهنی تاثیرشان در تاریخ و سیر روزگار ما معین شود. احمد فردید یکی از این شخصیت هاست که با عنوان دکتر فیلسوف و در دیالوگی طولانی با راوی به رمان احضار می شود تا نویسنده روایت خود از یکی از تئوریسین های مطرح و تاثیرش در سرنوشت جامعه را بیان کند.