محمد علی موحد

محمد علی موحد

محمدعلی موحد (زادهٔ ۱۳۰۲، تبریز) عرفان‌پژوه، تاریخ‌نگار و حقوق‌دان، و عضو پیوستهٔ فرهنگستان زبان و ادب فارسی است.صمد موحد برادر اوست. محمدعلی‌موحد تحصیل را در مدارس تدین و اتحاد نو تبریز آغاز کرد و در سال ۱۳۱۹، پس از اخذ دیپلم متوسطه در رشتهٔ ادبی، به تهران آمد. اما به‌واسطهٔ فوت پدر (در سال ۱۳۱۷) به تبریز بازگشت و سرپرستی خانواده را برعهده گرفت و به مدت ده سال در تبریز و تهران اقامت گزید.

وی در طول زندگی خویش همواره مشغول تحقیق، تألیف و ترجمه بوده و آثار شاخصی از خود به یادگار گذاشته‌است که بی‌شک مهم‌ترین آن‌ها تحقیق در متون عرفانی، به‌ویژه چاپ انتقادی مقالات شمس تبریزی است. کتاب ارج‌نامهٔ محمدعلی موحد به نام با قافلهٔ شوق دربرگیرندهٔ مجموعه‌مقالاتی از دوستان، همکاران و شاگردان وی دربارهٔ زندگی و آثار موحد، در دانشگاه تبریز توسط محمد طاهری خسروشاهی، از محققان حوزهٔ ادبیات فارسی در آذربایجان، تدوین و منتشر شده‌است. موحد از جمله عرفان پژوهانی است که مدفون بودن شمس تبریزی در خوی را به دلیل وجود مقبره‌ای با یک مناره در خارج از شهر خوی که از آغاز سدهٔ پانزدهم میلادی به «منارهٔ شمس تبریزی» معروف بوده، معتبر می‌داند.

موحد در زمینه مسایل حقوقی نیز صاحب نظر بوده و دو کتاب «درس‌هایی از داوری‌های نفتی» و «نفت ما و مسائل حقوقی آن» به عنوان کتاب درسی در دوره کارشناسی ارشد حقوق تجارت به عنوان منبع درسی معرفی شده‌است. محمدعلی موحد نخستین بار مسایل حقوقی نفت را وارد متون درسی دانشگاه کرد. در پژوهش‌های تاریخی نیز دکتر موحد با کتاب چهارگانه " خواب آشفته نفت " اثری مهم و ماندگار را از خود بجای گذاشته‌است

کتاب های محمد علی موحد

مختصر حقوق مدنی


مثنوی معنوی (2جلدی،باقاب)


قانون حاکم


خمی از شراب ربانی


شمس تبریزی


سفرنامه ابن بطوطه (2جلدی)


خواب آشفته نفت - جلد دوم (2جلدی)


خواب آشفته نفت - جلد سوم


شاهد عهد شباب


یاد گذشته و اندیشه آینده


حق و سوء استفاده از آن


ملی کردن و غرامت


در خانه اگر کس است


خواب آشفته نفت - جلد اول


قصه قصه ها


در کشاکش دین و دولت (جلد سخت)


باغ سبز


فصوص الحکم


تأملات


هیاهو بر سر هیچ


در هوای حق و عدالت


ابن بطوطه


سلوک الملوک


خواب آشفته نفت


انرژی و عدالت


چهار مقاله درباره آزادی


گیتا


ابتدانامه


مالیات سرانه


مقالات شمس تبریزی


در جستجوی آینه


ابن بطوطه