کتاب تاریخ اندیشه سیاسی در ایران

History of Political Thought in Iran
ملاحظاتی در مبانی نظری
کد کتاب : 8306
شابک : 9780000561251
قطع : رقعی
تعداد صفحه : 432
سال انتشار شمسی : 1394
سال انتشار میلادی : 2015
نوع جلد : جلد سخت
سری چاپ : 1
زودترین زمان ارسال : ---

معرفی کتاب تاریخ اندیشه سیاسی در ایران اثر جواد طباطبایی

"تاریخ اندیشه سیاسی در ایران" با "ملاحظاتی در مبانی نظری" اثری است از "جواد طباطبایی" که در آن یک معرفی مختصر و مفید از اندیشه های سیاسی چند چهره ی مطرح را ارائه می کند. این اثر از چندین مقاله تشکیل شده که همگی بر مبنای "تاریخ اندیشه سیاسی در ایران" نوشته شده اند و "جواد طباطبایی" در این جستارها با فرض بر مطلع بودن مخاطب از اطلاعات تاریخی معمول، به تحلیل اندیشه های سیاسی می پردازد. جستارها در "تاریخ اندیشه سیاسی در ایران" علی رغم مرتبط بودن و رعایت سیر زمانی، غیر پیوسته هستند و امکان مطالعه ی مجزای هر فصل نیز برای خوانندگان فراهم است. اکثر مقالات، اندیشه ی سیاسی را از دریچه ی نگاه تفکر ایرانهشری بررسی می کنند و اندیشه ی نمایندگان این سنت فکری مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
"جواد طباطبایی" در فصل اول این کتاب، "تاریخ اندیشه سیاسی در ایران" را از دوران اسلام مورد ارزیابی قرار می دهد و در ادامه ی این مطلب، فصلی را به اشکال مختلف تفکر سیاسی در دوره اسلامی اختصاص می دهد. فصل سوم به دیدگاه "ابن مقفع" و تجدید اندیشه های سیاسی ایرانشهری پرداخته و فصل چهارم، همین تفکر را از دیدگاه "نظام الملک" بررسی می کند. در فصل پنج، سیر تحولات در اندیشه های سیاسی "غزالی" تحلیل می شود و در فصل شش، به امتناع تاسیس اندیشه ی سیاسی بر پایه ی اندیشه عرفانی پرداخته می شود. فصل هفتم تفاسیر عرفانی اندیشه ی ایرانشهری را هدف می گیرد و در فصل های هشتم، نهم و دهم کتاب "تاریخ اندیشه سیاسی در ایران"، به دیدگاه های "سعدی"، "عبید زاکانی" و "فضل الله روزبهان" اشاره می شود.

کتاب تاریخ اندیشه سیاسی در ایران

جواد طباطبایی
سید جواد طباطبایی (زادهٔ ۲۳ آذر ۱۳۲۴)استاد و پژوهشگر ایرانی در زمینهٔ فلسفه و تاریخ و سیاست است. او عضو سابق هیئت علمی و معاون پژوهشی دانشکدهٔ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است. وی از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۵ مشغول تدریس در مؤسسه مطالعات سیاسی-اقتصادی «پرسش» بوده‌است.
دسته بندی های کتاب تاریخ اندیشه سیاسی در ایران
قسمت هایی از کتاب تاریخ اندیشه سیاسی در ایران (لذت متن)
خواجه نظام الملک را از این حیث اندیشمند سیاسی می دانیم که درباره سرشت قدرت سیاسی بحث کرده ، و نهادهایی را که این قدرت در درون آن ها تولید و توزیع می شود، توضیح داده است. وانگهی ، خواجه، نظام منسجمی از مفاهیم نهادهای سیاسی را در محدوده امکانات سنت سیاستنامه نویسی ایرانشهری تعریف کرده و نسبت آن مفاهیم و پیوندهای آن نهادها را نیز به گونه ای توضیح داده است که ناظر بر همه عرصه های قدرت سیاسی باشد . افزون بر این ، در اندیشه سیاسی خواجه ، قدرت سیاسی ، به عنوان موضوع علم سیاست ، در ناحیه ای مستقل از دیگر دانش ها تکوین پیدا می کند و از عوارض آن بحث می کند. خواجه در مذهب خود اهل سخت گیری و تعصب بود و از آنجا که در دیانت جدی بود، آن گاه که سیاستنامه را می نوشت، سیاست در نمی آمیخت . راز ماندگاری سیاستنامه خواجه ، به عنوان ارجمندترین رساله در سیاستنامه نویسی ایرانشهری ، جز این نیست که او قدرت سیاسی را در استقلال موضوع آن تعریف کرد و با تعریف مفاهیم آن موضوع نسبت ها و پیوندهای میان آن مفاهیم را نشان داد.