کتاب تاملی درباره ایران (جلد نخست)

Reflection on Iran-Constitutionalism
دیباچه ای بر نظریه انحطاط ایران
کد کتاب : 8300
شابک : 9786006220543
قطع : رقعی
تعداد صفحه : 630
سال انتشار شمسی : 1400
سال انتشار میلادی : 2001
نوع جلد : جلد سخت
سری چاپ : 5
زودترین زمان ارسال : ---

معرفی کتاب تاملی درباره ایران (جلد نخست) اثر جواد طباطبایی

سید جواد طباطبایی متفکر ایرانی که بیش از دو دهه است که در حوزه ی اندیشه سیاسی قلم می زند. اخیرا دست به انتشار دو مجموعه کتاب زده است: یکی مجموعه ای با عنوان (تأملی در باره ی ایران) که جلد نخست آن با نام دیباچه ای بر نظریه ی انحطاط ایران (در 564 صفحه)، منتشر شده است و دیگری مجموعه ای با عنوان (تاریخ اندیشه ی سیاسی جدید در اروپا) که بخش نخست از جلد نخست آن (از نوزایش تا انقلاب فرانسه)، با نام جدال قدیم و جدید (در 564 صفحه) نشر یافته است.

کتاب اخیر جواد طباطبایی مانیفست رویکرد او به مسئله ایران است. او که سه دهه پیش تاملات خود را درباره زوایایی از تاریخ اندیشه سیاسی در دوره اسلامی ایران آغاز کرده بود و با انتشار کتاب زوال اندیشه سیاسی در ایران به مسئله ایران دامن زده بود، اینک با انتشار ویراست جدید کتاب دیباچه ای بر نظریه انحطاط ایران، وضوح بیشتری به نگرش خود درباره ایران به مثابه یک مشکل داده است. بدون تردید این وضوح پیدایی در مقدمه هشتاد صفحه ای طباطبایی منعکس شده است. مقدمه ای که می توان از آن به عنوان بیانیه ای درباره ایران یاد کرد. این مقدمه به اندازه ای اساسی هست که نویسنده عنوان آن را - «ملاحظات مقدماتی در مفهوم ایران»- روی جلد کتاب خویش بیاورد.

کتاب تاملی درباره ایران (جلد نخست)

جواد طباطبایی
سید جواد طباطبایی (زادهٔ ۲۳ آذر ۱۳۲۴)استاد و پژوهشگر ایرانی در زمینهٔ فلسفه و تاریخ و سیاست است. او عضو سابق هیئت علمی و معاون پژوهشی دانشکدهٔ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است. وی از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۵ مشغول تدریس در مؤسسه مطالعات سیاسی-اقتصادی «پرسش» بوده‌است.
دسته بندی های کتاب تاملی درباره ایران (جلد نخست)
نکوداشت های کتاب تاملی درباره ایران (جلد نخست)
از لحاظ روانی و رسایی متن، کتاب متنی بسیار مطلوب دارد. نوسیند، دکتر سید جواد طباطبایی خود ویراستاری متفتن است و بر قواعد نگارش و ویرایش زبان فارسی احاطۀ کامل دارد. از لحاظ کاربرد اصطلاحات تخصصی، از آن جا که نویسنده خود استاد اندیشۀ سیاسی و تاریخ اندیشه است، واژگان و مفاهیم تخصصی را به نحوی دقیق به کار می برد.
قدرت میرزایی

طباطبایی آنچه را که ما نیاز داریم ارائه می دهد، یک روایت واضح با بینشی عمیق
حسن قاضی مرادی

خواندن درآمد خواندنی طباطبایی اگر چه مشحون از اشاره به بدفهمی متفکران و روشنفکران معاصر است، اما مستند و متقن شده به بنیادهای نظریه او درباره ایران و توجهش به اندیشه ایرانشهری است.
هفته نامه صدا

قسمت هایی از کتاب تاملی درباره ایران (جلد نخست) (لذت متن)
این دفتر نخستین جلد از پژوهش های نویسنده درباره ی وجوهی از تاریخ دوران «جدید» ایران است. در این تاریخ، «ایران» موضوع تاملی است که به طور اساسی نظری است تا بتوان وجوه متنوع ناحیه های اندیشیدن آن را در وحدت ناحیه های مستقل، اما به هم پیوسته، توضیح داد. «ایران» موضوع همه ی تاریخ هایی است که تا کنون ایرانیان و بیگانگان نوشته اند، اما ایران، به عنوان «موضوع» دگرگونی های تاریخی، در همه ی آن تاریخ ها به مثابه «مشکل» لحاظ نشده است.

سرچشمه اصلی تحلیل های من، به رغم ظاهر اروپایی آن، دریافتی بسیار شخصی از نظام های اندیشیدن ایرانی، در معنای عام اندیشیدن است که همه وجوه تاریخ و فرهنگ ایران، به ویژه شعر و همه ادب فارسی را شامل می شود.» او سپس اینگونه توضیح می دهد که «عناصری از پدیدارشناسی روح ایران را، که بیانی فلسفی نمی توانست پیدا کند، در دیوان خواجه شمس الدین باید جست، همچنانکه عناصری از فلسفه تاریخ ایران نیز در خردنامه حکیم ابوالقاسم آمده، اما فهم فلسفی آن عناصر تا کنون ممکن نشده است.» طباطبایی در فقره دیگر با اشاره به اینکه ایران فقط نام نیست، بلکه واقعیتی نام بخش است می نویسد: «زبان فارسی زبانی در میان زبان های بسیار دیگر نیست، بلکه کالبد و جان و روان مردمانی است که در سده های طولانی تاریخ این کشور هستی خود را در آن دمیده و زنده نگهداشته اند.

این تامل درباره ایران مندرج در تحت شیوه نوشتنی است که می توان آن را استراتژیکی توصیف کرد و منظور از آن، به خلاف تاریخ نویسی های مارکسیستی، هگلی و غیره، کوشش برای توضیح مختصات ایران به عنوان موضوع تامل است تا جایگاهی که ایران در آن قرار دارد، بازنموده شود