کتاب خواجه نظام الملک طوسی

Khwaja Nizam al-Mulk Tusi
گفتار در تداوم فرهنگی ایران
کد کتاب : 8302
شابک : 9786006220406
قطع : رقعی
تعداد صفحه : 264
سال انتشار شمسی : 1401
سال انتشار میلادی : 1996
نوع جلد : جلد سخت
سری چاپ : 4
زودترین زمان ارسال : ---

خواجه نظام الملک طوسی
Khwaja Nizam al-Mulk Tusi
گ‍ف‍ت‍ار در ت‍داوم ف‍ره‍ن‍گ‍ی
کد کتاب : 27949
شابک : 978-9647763377
قطع : رقعی
تعداد صفحه : 248
سال انتشار شمسی : 1395
نوع جلد : شومیز
سری چاپ : 1
زودترین زمان ارسال : ---

معرفی کتاب خواجه نظام الملک طوسی اثر جواد طباطبایی

"خواجه نظام الملک طوسی" به قلم "جواد طباطبایی"، اثری است که پیرامون "گفتار در تداوم فرهنگی ایران" به رشته ی تحریر در آمده است. به عبارتی "جواد طباطبایی" در این اثر، تاملی فلسفی را از اندیشه و عقاید سیاسی "خواجه نظام الملک طوسی" ارائه می کند. "خواجه نظام الملک طوسی" به عنوان وزیر دوره ی سلجوقی و یکی از بزرگ ترین نظریه پردازان تاریخ اندیشه ی سیاسی، طرح هایی ارائه کرده بود که تا مدت های مدید در برنامه ی سیاست و اداره ی حکومت ایران از آن ها پیروی می شد. همانطور که خود نویسنده در مقدمه ی کتاب اظهار داشته، این اثر یک رساله ی کوتاه پیرامون بعضی از جنبه های تاریخ اندیشه ی سیاسی ایران در دوران اسلام است که با تاکید بر فکر و عمل "خواجه نظام الملک طوسی" نوشته شده است. وی کوشیده تا دستاوردهای تحقیق پیرامون سوانح احوال "خواجه نظام الملک طوسی" و موشکافی در رساله های او را به تاریخ اندیشه ی سیاسی در ایران گسترش و بسط دهد.
در این اثر نگارنده ابتدا به وضعیت زمانه ی "خواجه نظام الملک طوسی" و اتفاقات مهم زمان او پرداخته و سپس تفکر ایرانشهری خواجه و تاثیری که بر دوام و بقای فرهنگ ایران داشته را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. "جواد طباطبایی" در فصل سوم این کتاب، مقام و جایگاه سیاست نامه را در تاریخ تفکر سیاسی ایران تببین می کند و با چند ملاحظه ی انتهایی، اثر را به پایان می برد. گفتنی است نگارنده این اثر خود از پژوهشگران فرهیخته و از فارغ التحصیلان دانشگاه سوربن فرانسه در رشته ی فلسفه ی سیاسی بوده و آثار ارزشمندی را خلق و ترجمه نموده است.

کتاب خواجه نظام الملک طوسی

جواد طباطبایی
سید جواد طباطبایی (زادهٔ ۲۳ آذر ۱۳۲۴)استاد و پژوهشگر ایرانی در زمینهٔ فلسفه و تاریخ و سیاست است. او عضو سابق هیئت علمی و معاون پژوهشی دانشکدهٔ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است. وی از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۵ مشغول تدریس در مؤسسه مطالعات سیاسی-اقتصادی «پرسش» بوده‌است.
قسمت هایی از کتاب خواجه نظام الملک طوسی (لذت متن)
خواجه نظام الملک طوسی در دوره ای حساس از تاریخ ایران با وزارت خود که نزدیک به سه دهه طول کشید ، نقشی تعیین کننده در تداوم فرهنگی ایفاء کرد . در این دوره مقدمات وحدت سرزمینی ایران زمین که با فروپاشی شاهنشاهی ساسانیان به ملوک طوایف تبدیل شده بود ، ممکن شد و ایران بار دیگر از خاکستر خودسر برآورد . سیاستنامه خواجه بیانیه سیاسی پراهمیت این وحدت و بیانیه نظری و عملی آن بود و هدف آن تجدید ساختارهای کهن فرمانروایی ایرانشهری در دوره اسلامی و چیرگی عمده ترین ارکان تداوم نظری و عملی تاریخ و تاریخ اندیشه ایران زمین به شمار آورد . این اشاره را بر باید درباره مفهوم « تداول در زوال اندیشه و انحطاط تاریخی » بیفزاییم که بر حسب معمول گفته اند که تاریخ و فرهنگ ایران زمین ، به خلاف بسیاری از کشورهای دیگر که در دوره ای از تحول تاریخی و فرهنگی خود دستخوش گسست و دگرگونی بنیادین شده اند تداومی شگفت انگیز داشته است ، اما این نکته از نظرها دور مانده است که مفهوم تداوم تاریخی و فرهنگی ایران زمین در صورتی می تواند با واقعیت های تاریخ و تاریخ اندیشه در ایران سازگار باشد که در پیوند با زوال اندیشه و انحطاط تاریخی مورد توجه و بررسی قرار گیرد . به دیگر سخن ، تأکید بر تداوم نباید ما را از پرداختن به این وجه دیگر تاریخ و فرهنگ ایران زمین باز دارد.