1. خانه
  2. /
  3. کتاب افروزبیگ قهرمان

کتاب افروز بیگ قهرمان

2 ناشر این کتاب را منتشر کرده‌اند
3 از 1 رأی

کتاب افروز بیگ قهرمان

Efruz Bey
٪15
65000
55250
3.4 از 1 رأی

کتاب افروزبیگ قهرمان

Efruz Bey
انتشارات: امیرکبیر
٪15
130000
110500
معرفی کتاب افروزبیگ قهرمان
رمان «افروزبیگ قهرمان» نوشته‌ی عمر سیف‌الدین (۱۸۸۴-۱۹۲۰)، از چهره‌های برجسته‌ی ادبیات مدرن ترکی و پیشگام در ساده‌سازی زبان، نخستین‌بار در سال ۱۹۱۹ به‌صورت پاورقی در روزنامه‌ی وکیت منتشر شد و امروزه به عنوان یکی از آثار شاخص در نقد روشنفکری سطحی و مدرنیسم تقلیدی اواخر امپراتوری عثمانی شناخته می‌شود. این اثر که در قالبی میان رمان و نوولا قرار می‌گیرد، نه‌تنها تصویری از یک دوران بحرانی تاریخی ارائه می‌دهد، بلکه به پرسش بنیادین درباره‌ی ماهیت تحول فرهنگی و اصالت فردی نیز می‌پردازد. شخصیت اصلی، احمد است که پس از بهره‌مندی از امتیاز طبقاتی و روابط خانوادگی، وارد دستگاه دولتی می‌شود و در پی ساختن تصویری نو از خویش، نامش را به افروز بیگ تغییر می‌دهد. او با شور و حرارتی سطحی به مفاهیمی چون آزادی، اصلاح زبان، آموزش و ترقی اجتماعی می‌پردازد، اما در واقع از آن‌ها تنها پوسته‌ای پرزرق‌وبرق را درمی‌یابد. افروز بیگ در پی آن است که با سخنرانی‌ها و طرح‌های عوام‌فریبانه‌اش به چهره‌ای مدرن بدل شود، اما گفتارش تهی از عمل است و اندیشه‌اش از اصالت بی‌بهره. در روایت اپیزودیک و طنزآمیز رمان، او به شکل نمادین درگیر پروژه‌های عجیب و پوچی می‌شود: تأسیس «مدرسه‌ای روباز» بی‌آن‌که معلمی یا برنامه‌ای داشته باشد، دفاع از برابری و قانون‌گرایی بی‌آن‌که معنایشان را درک کند، و تلاش برای جلب تحسین دیگران در حالی‌که هیچ دستاورد واقعی ندارد. سیف‌الدین با زبانی روان و کنایه‌آمیز، از خلال این موقعیت‌ها چهره‌ی روشنفکران سطحی و اصلاح‌طلبان بی‌ریشه‌ی دوران خود را به سخره می‌گیرد. افروز بیگ نماینده‌ی نسلی است که میان سنت و تجدد گرفتار شده؛ از یک‌سو از تعلق به میراث عثمانی می‌گریزد، و از سوی دیگر در تقلید کورکورانه از غرب اصالت خود را از دست می‌دهد. این بحران هویت، قلب تماتیک رمان است: قهرمانی که هیچ به هیچ تعلق ندارد، اما تشنه‌ی دیده‌شدن است. او در پایان به نمادی از فروپاشی مدرنیته‌ی ظاهری بدل می‌شود؛ نقابی که در برابر اولین نسیم حقیقت فرو می‌افتد.رمان در سطحی گسترده‌تر، بازتابی از کشمکش فرهنگی دوران مشروطه‌ی دوم است، زمانی که بحث اصلاح زبان ترکی، بازسازی نهادهای آموزشی و تعیین مسیر ملی ترکیه‌ی آینده در اوج بود. سیف‌الدین نشان می‌دهد که چگونه شعارهای روشنفکری و گفتارهای مدرن، در غیاب عمق فکری و اخلاقی، به آسانی بدل به مضحکه می‌شوند. طنز او گرچه خنده‌دار است، در بنیاد خود تراژدی نهفته دارد: تراژدی نسلی که میان تقلید و بی‌ریشگی سرگردان است. از نظر سبک، اثر با ساختاری اپیزودیک و زبانی سرزنده روایت می‌شود که یادآور داستان‌گویی‌های کلاسیک و در عین حال نیش‌دار است. قدرت اثر در توانایی نویسنده برای ترکیب نقد اجتماعی با طنزی دقیق و زنده نهفته است. با این حال، وابستگی رمان به زمینه‌های فرهنگی و تاریخی اواخر عثمانی ممکن است درک کامل آن را برای خوانندگان معاصر دشوار کند، و تمرکز بیش‌ازحد بر هجو، گاه مانع از شکل‌گیری پیوند عاطفی عمیق‌تر با شخصیت‌ها می‌شود.
در مجموع، «افروزبیگ قهرمان» را می‌توان هم محصول و هم نقد زمانه‌ی خود دانست: اثری که با هوشمندی تضاد میان آرمان و تظاهر، بین گفتار اصلاحی و واقعیت اجتماعی را آشکار می‌سازد. عمر سیف‌الدین از خلال سرگذشت مردی که می‌خواست نماد پیشرفت باشد اما در نهایت به کاریکاتور خود بدل شد، آینه‌ای در برابر جامعه‌اش می‌گیرد؛ آینه‌ای که هنوز برای هر عصری که میان اصالت و نمایش در نوسان است، تصویر آشنا و گزنده‌ای بازمی‌تاباند.
درباره عمر سیف الدین
درباره عمر سیف الدین
عمر سیف الدین متولد ۱۱ مارس ۱۸۸۴، گونن بالیکسیر و درگذشته ۶ مارس ۱۹۲۰ در استانبول ، نویسنده، سرباز، و معلم ترک بود. او یکی از چهار فرزند کوچک سروان عمر شوقی و فاطمه خانم بود. درسش را در یک مدرسه محلی در گونن شروع کرد. به خاطر انتقال وظیفه آقای عمر شوقی، با خانواده اش به اینه بولو و از آنجا به آیانجیک و سپس به استانبول آمد.او از داستان نویسان برجسته ادبیات ترک و بنیانگذار نوشتن داستان کوتاه ترکی است. علاوه بر این او یکی از بنیانگذاران جنبش پان‌ترکیسم بود. او طرفدار ساده شدن ترکی بود و در عمر کوتاهش اثر زیادی از خود بجا گذاشته است.
مقالات مرتبط با کتاب افروزبیگ قهرمان
آثار کلاسیک کوتاه، فرصتی برای آشتی با کتاب خواندن
آثار کلاسیک کوتاه، فرصتی برای آشتی با کتاب خواندن
ادامه مقاله
نظر کاربران در مورد "کتاب افروزبیگ قهرمان"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

مجموعه داستان‌هایی تربیتی و آبکی! من این کتاب رو ۱۰ تومن گرفتم و پشیمانم. ۵۵ تومن دیگه جای خود داره! یعنی تو بگو هزار تومن!

1402/03/19 | توسطمحمد نصیری
1
|